Frågor och svar
De vanligaste frågorna
Har du drabbats av hemorrojder och känner dig osäker på vad du ska göra? Du är inte ensam. På denna sida med frågor och svar har vi samlat de vanligaste frågorna kring hemorrojder, deras symtom, orsaker och behandlingsalternativ. Vi strävar efter att ge dig tydlig och pålitlig information för att hjälpa dig att hantera och lindra besvären. Hittar du inte svaret på din fråga eller behöver ytterligare rådgivning ber vi dig att kontakta sjukvården. Hos Min Doktor kan du få bedömning och förslag på behandling av hemorrojder dygnet runt, var du än är.
Hemorrojder beskriver ett tillstånd där slemhinnan eller huden i ändtarmen buktar ut, vilket kan förekomma antingen inuti rektum (inre hemorrojder) eller utanför ändtarmsöppningen (yttre hemorrojder). Ändtarmen finns analdynor som består av bindväv och blodkärl, vilka kan svälla, buktas ut, blöda och orsaka obehag, vilket leder till tillståndet känt som hemorrojder.
Orsaker inkluderar kronisk förstoppning, långvarigt sittande, graviditet, ansträngning vid tarmrörelser och en fiberrik kost. Att gå på toaletten och anstränga sig under tarmrörelser, samt att sitta på toaletten under långa perioder, kan öka trycket på blodkärlen och analområdet, vilket kan leda till hemorrojder.
Vanliga symtom är klåda, smärta, svullnad, blödning vid tarmrörelser och en känsla av en utbuktning runt anus. Det gör ont vid tarmrörelser och kan orsaka obehag runt ändtarmsöppningen.
Ett besök inleds med några frågor om dina symtom, toalettvanor och din sjukdomshistoria. Många föredrar att första besöket sker online, vilket kan kännas mindre besvärande. Är tillståndet oklart eller av svårare grad kommer läkaren att vilja göra en yttre visuell undersökning av din anus. I vissa fall räcker detta för att fastställa orsaken till smärtan i analen. I annat fall kan det vara nödvändigt att göra en digital rektalundersökning, där läkaren kontrollerar om det finns avvikelser i anus med ett smort finger med handskar eller med hjälp av ett ljus eller en kamera för att titta in i analkanalen.
Ja, genom att undvika förstoppning, minska stillasittande, äta en fiberrik kost, dricka mycket vatten och träna regelbundet.
Behandlingar inkluderar livsstilsförändringar, receptfria eller receptbelagda krämer och salvor, i svåra fall medicinska procedurer såsom ligering eller kirurgi. Behandling av hemorrojder omfattar olika alternativ för att lindra symtomen, inklusive medicinska procedurer där hemorrojderna kan tas bort genom gummibandsligering, injektionsbehandling och operation. Det är viktigt att inte använda receptfria mediciner i mer än 3 veckor, eftersom långvarig användning av kortison kan förtunna huden och öka risken för infektioner.
Hemorrojder är vanligtvis inte farliga men kan vara obehagliga. I sällsynta fall kan de leda till medicinska komplikationer, exempelvis infektioner.
Inre och yttre hemorrojder kan uppstå på grund av ökat tryck på bäckenområdet och rektum, särskilt under graviditet. Interna hemorrojder sitter inuti rektum och är oftast smärtfria men kan blöda. Externa hemorrojder sitter runt anus och kan vara mycket smärtsamma.
Ja, mindre hemorrojder kan försvinna utan behandling med hjälp av livsstilsförändringar och egenvård.
Kräm, salvor och suppositorier är vanliga behandlingmetoder för att lindra symptomen. Dessa finns exempelvis på Apotek Hjärtat.
Sök vård om du:
Det är viktigt att söka vård om du upplever symtom som blod i avföringen, feber, svårigheter att urinera, kraftiga blödningar eller om hemorrojderna inte förbättras med egenvård. Kontakta en vårdcentral, akutmottagning eller sjukvårdsrådgivningen vid behov.
Mildare fall kan lösa sig inom några dagar till en vecka, medan svårare fall kan kräva behandling och kan ta längre tid att läka.
Ja, blödning är ett vanligt symtom på hemorrojder, särskilt vid tarmrörelser.
Nej, hemorrojder leder inte till cancer, men symtom på hemorrojder kan likna dem vid vissa cancerformer, så det är viktigt att få en korrekt diagnos.
Ja, men det är viktigt att undvika aktiviteter som orsakar stor ansträngning eller obehag. Promenader och lättare övningar är oftast att föredra.
Ja, hemorrojder kan återkomma om de underliggande orsakerna inte adresseras, som förstoppning eller ansträngning vid tarmrörelser.
Graviditet kan öka risken för hemorrojder på grund av ökat tryck i bäckenområdet, vilket kan göra ont under graviditeten. Ibland kan det även bli nödvändigt att trycka tillbaka hemorrojderna. Hormonförändringar spelar också en roll.
Alternativ inkluderar hemorrojdektomi, staplad hemorrojdpexi och skleroterapi, beroende på svårighetsgraden av hemorrojderna.
Ja, hemorrojder är mycket vanliga och drabbar majoriteten av alla människor någon gång i livet.