Riskfaktorer
Varför får man hemorrojder?
Hemorrojder är ett vanligt tillstånd som påverkar många människor, särskilt under vissa specifika omständigheter. Nedan beskrivs hur faktorer som graviditet, förlossning, stillasittande, övervikt och förstoppning kan öka risken för att utveckla hemorrojder. Att förstå dessa riskfaktorer är viktigt för att kunna vidta åtgärder för att förebygga hemorrojder, särskilt om man tillhör någon av dessa riskgrupper. Att anpassa livsstilen och ta hand om sin kropp kan hjälpa till att minska risken för detta obehagliga tillstånd.
Har du något symtom men är osäker på om du bör söka vård?
Gör vårt test, så får du vägledning.
Förstoppning är ett mycket vanligt hälsoproblem som nästan alla drabbas av någon gång i livet. Det finns många olika faktorer som kan orsaka förstoppning, och den kan uppstå som ett resultat av (eller vid sidan av) andra medicinska problem – till exempel förekommer förstoppning och hemorrojder ofta tillsammans.
Kronisk förstoppning är en av de främsta orsakerna till hemorrojder. Hård avföring och de frekventa krystningar som krävs för att tömma tarmen kan leda till ett ökat tryck i ändtarmen och därmed till bildandet av hemorrojder. En kost fattig på fibrer bidrar också till risken för förstoppning och därmed till en ökad risk för hemorrojder.
Lyckligtvis finns det också många enkla åtgärder som du kan vidta för att behandla förstoppning, samt livsstilsförändringar som hjälper till att förebygga förstoppning.
Hemorrojder orsakas av tryck på venerna i ändtarmen eller anus, vilket gör att klaffarna på insidan försvagas och att blodet samlas i venerna. Detta leder i sin tur till svullnad. När du är gravid kan barnets extra vikt på ditt bäcken ge extra tryck på detta område, vilket ökar sannolikheten för att utveckla hemorrojder. När du är gravid producerar din kropp dessutom mer av hormonet progesteron, som gör att venerna slappnar av.
Den intensiva krystningen under förlossningen kan förvärra eller leda till nya hemorrojder. Denna risk kvarstår även en tid efter barnets födelse medan kroppen återhämtar sig. Du kan få både inre och yttre hemorrojder efter födseln – inre hemorrojder bildas inuti ändtarmen, medan yttre hemorrojder bildas runt anusöppningen.
Övervikt och fetma är välkända riskfaktorer för många hälsoproblem, inklusive hemorrojder. Det ökade buktrycket som kommer med övervikt kan ha en direkt påverkan på utvecklingen av detta besvärliga tillstånd.
Personer med övervikt har en tendens att ha högre buk tryck på grund av extra kroppsvikt. Detta tryck kan leda till att blodflödet till och från området kring ändtarmen påverkas negativt. Som ett resultat blir venerna där mer benägna att svullna och slutligen bilda hemorrojder.
Tunga lyft och stillasittande är två faktorer som signifikant kan bidra till risken för att utveckla hemorrojder. När man lyfter tunga föremål, ökar det buktrycket dramatiskt. Detta tryck kan i sin tur tvinga blodet i de nedre delarna av kroppen och orsaka svullnad i blodkärlen. Detta leder till att hemorrojder lättare kan bildas eller förvärras.
På samma sätt kan långvarigt stillasittande öka trycket i bäckenregionen och förvärra befintliga hemorrojder eller öka risken för att nya uppstår. Regelbunden rörelse och korrekta lyfttekniker är avgörande för att minimera dessa risker. Att ta frekventa pauser för att stå upp, sträcka på sig och röra på sig kan hjälpa till att minska trycket i ändtarmsområdet och därmed minska risken för hemorrojder.
Hemorrojder är en vanlig åkomma och oftast ingenting man behöver oroa sig över. Däremot kan de orsaka betydande känslomässig stress, inklusive skam, rädsla och känslor av isolering. Många upplever ångest och vill hitta behandling som lindrar botar hemorrojderna.
Har du stora besvär, blod i avföringen eller haft besvären i mer än två veckor bör du söka vård. Hos Min Doktor kan du rådgöra med läkare eller få receptbelagd medicin dygnet runt, oavsett var du befinner dig.
Se vår sida om egenvård, här får du tips och råd om hur du på egen hand kan lindra dina symptom. Receptfria salvor finns på Apotek hjärtat och hjälper om dina symtom är av lindrigare karaktär.